Elena Martinell, soprano i actriu
Cobla La Principal de la Bisbal
Francesc Cassú, director musical
Textos de Roger Costa-Pau

L’any 1888 una colla de músics provinents de diferents formacions bisbalenques creen La Principal de la Bisbal.
En poc més d’un any esdevenen una cobla de referència i a principis del segle XX  ja es considera a aquesta formació com la millor cobla del país.

Poc temps després guanyen el concurs de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya i es va gestant un camí que arriba ara al 125è aniversari amb la mateixa empenta amb què inicialment es va començar. Un camí ple de seny però també amb molta rauxa. És el que tenen els artistes… cadascú hi posa la seva personalitat.

En aquest espectacle, amb text escrit del poeta gironí Roger Costa-Pau, es repassarà la història de la sardana i de la Principal, sovint paral·leles.  Parlarem dels origens de la dansa i de com, de la mà de Pep Ventura, hem arribat a la formació actual. També, com no podia ser d’altra manera, recordarem els solistes de La Principal, tenint la oportunitat d’escoltar els actuals. Inclús viatjarem pel món de la cobla-fusió amb l’audició d’un bolero al més pur estil de l’Havana que farà que, per un moment, se’ns oblidi que estem escoltant un concert de la formació més característica del nostre país. Tot això sense deixar de banda l’esperit reivindicatiu que ha caracteritzat la cobla des dels seus inicis.

Lluny del típic concert de sardanes cantades, ens trobem davant d’un espectacle que atraurà tant als novells en el món de la nostra dansa com als més habituats, amb obres que van des de la vessant més popular fins les composicions dels genis de cobla més simfònics. Tot això sobre una posada en escena que, gràcies a la versatilitat de la soprano i actriu Elena Martinell, farà que l’espectador es perdi entre el concert i l’obra de teatre.
No és ni una cosa ni l’altra. O potser les dues. Senzillament, “La Principal d’un arbre amunt”.