125 Anys

 

125è ANIVERSARI (1988-2013)

 

Fundada l’any 1888, el naixement de La Principal de la Bisbal coincidí amb l’època on la sardana començava a expansionar-se per tot el territori, en plena Renaixença. Proclamada com “La Dansa Nacional de Catalunya”, la cobla bisbalenca participà decisivament en el procés de divulgació de la sardana, des de l’Empordà a tot el país.

Durant els anys vint -malgrat la crisi econòmica i la terrible dictadura del general Primo de Rivera- la Principal de la Bisbal visqué una de les etapes més brillants, amb l’esclat de les festes majors, els grans envelats i els balls de saló. L’1 d’agost de 1932, el President Macià li atorgà el títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a Girona i Lleida, durant el concurs celebrat a Sant Feliu de Guíxols.

L’any 1936, La Principal afrontà el moment més difícil de la seva història, superar els avatars de la guerra civil espanyola. Amb la dictadura del general Franco, foren perseguits tots els signes d’identitat catalana, la sardana va ser temporalment prohibida i festes tradicionals com el carnestoltes també desaparegueren. Va ser la repressió més dura que mai ha patit la nostra cultura.

La transició cap a la democràcia va significar la reconstrucció i normalització cultural del país. El 8 de setembre de 1978, es restituí el Títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” a través d’una Ordre del President Tarradellas. Amb la llibertat, tornaren amb més força que mai les festes al carrer: aplecs, castellers, cercaviles, concerts, balls, serenates… Celebracions populars que volien i volen continuar estant al costat de les nostres arrels, conservant el llegat històric, però també obrint una porta al futur, amb noves propostes i iniciatives .

La continuïtat com a cobla de primera fila, des del moment de la seva fundació, atorga a La Principal de la Bisbal un paper transcendent dins la nostra història. No és fàcil estar més de cent vint-i-cinc anys al cim de les nostres cobles i seguir sent un referent en l’actualitat.

Enguany en fem 125!!! I ho volem celebrar com cal, de la manera més ambiciosa possible. Hem elaborat un programa d’actes obert a tothom, amb un cicle de concerts i celebracions. Quatres CD’s recopilatoris i un nou disc d’aniversari. Ja tenim un programa provisional i estem treballant amb tenacitat, perquè tot vegi la llum ben aviat. Ho volem celebrar amb tu, som-hi!!!

La Principal de la Bisbal

Un comentari

  1. 28-2-2012

    Desitjo que els actes a celebrar siguin variats i gens escassos, també espero que la discografia sia d’un ventall molt ampli.
    Una pregunta, quan es fundar el “Lillo” ja hi tocava?

Deixeu un comentari