Premis Nacionals de Cultura 2014

El passat 16 d’abril es van fer públics els guardonats 2014. Enguany el jurat ha concedit un dels deu premis a La Principal de la Bisbal, de qui el CoNCA ha valorat:
 “Cent vint-i-sis anys després del naixement d’aquesta cobla el 1888, en ple esclat de la Renaixença, continua duent a terme una labor exemplar. Des d’aleshores, ha fet una tasca fonamental per a l’expansió i el coneixement de la sardana. El President Francesc Macià li atorgà el títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya”. Expressió nítida de la Catalunya civil, amb la transició a la democràcia el 1978, se li restituí el títol atorgat per la Generalitat republicana. Des de fa dècades, la cobla torna a ser protagonista de festes i balls al carrer. La Principal de la Bisbal aporta un llegat musical històric i a la vegada és un referent cultural de primera fila”.

El Premis Nacionals de Cultura, són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya. El CoNCA, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, és l’organisme que atorga aquestes distincions de la Generalitat de Catalunya. El jurat proposa al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts la llista de premiats, que el Plenari del Consell ratifica a partir d’un criteri interdisciplinari. El CoNCA té una doble funció, que consisteix a vetllar pel creixement i l’expansió de l’activitat cultural i artística i col·laborar en l’ordenació de les polítiques culturals aplicades a Catalunya.
Els Premis s’atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l’any anterior al de la concessió.

Creats l’any 2009 a través del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), els guardons pretenen ser una continuació dels premis concedits l’any 1932 i 1938 per la Generalitat Republicana. A principis d’abril de 2013 el Govern de la Generalitat reduïa els premis de 16 a 10 guardonats -el màxim permès pel nou marc legal- i n’abolia les categories, amb la intenció de tallar el creixement il·limitat de categories.  Així doncs, amb la nova restructuració i la reducció de guardonats encara és més difícil d’aconseguir.

La resta de premiats són:
Amical Wikimedia (organització sense ànim de lucre), Mireia Barrera (directora de cor), Joan Massagué (llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica), Roberto Oliván (coreògraf), Vicenç Pagès (escriptor i crític literari), Pepa Plana (palassa), Sónar (Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona), The Dalí Museum St. Petersburg (Florida) i Jaume Vallcorba (editor, filòleg, professor universitari i escriptor).
Els noms de les persones guardonades es faran públics en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. L’acte institucional de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura tindrà lloc dilluns 2 de juny en una cerimònia presidida pel Molt Hble. Sr. Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya.

 

Deixeu un comentari