Enderrock 2018

La Gala dels premis Enderrock, del passat dimecres 7 de març a l’Auditori de Girona, va tenirt un fort component reivindicatiu en pro de la llibertat d’expressió i també a favor de la visualització i de l’equiparació de les veus femenines als escenaris i als mitjans de comunicació.

“Avui no callarem. Avui, el sector musical no tancarà la boca davant els atacs continuats a la llibertat d’expressió i la democràcia”, així de contundent va començar el seu discurs de benvinguda Lluís Gendrau, director editorial del Grup Enderrock. Gendrau va tenir també un record pels empresonats i exiliats i també va citar els rapers Valtonyc i Pablo Hasel, “casos que demostren la persecució de les idees dels artistes que s’han mostrat crítics amb el sistema”. Gendrau va aprofitar per fer “un clam per al república real i efectiva”.

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, integrada per la Jove Orquestra de les comarques gironines i La Principal de la Bisbal, va tornar a guanyar el premi al millor disc de clàssica pel públic, per segon any consecutiu, en aquest cas per Cançó d’amor i de guerra.

La creació de La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va tenir el seu origen en la idea original de Narcís Lagares i compta des dels seus inicis amb el patrocini i suport de l’empresa Metalquímia, dirigida per Josep Lagares. Amb el seu novè treball, La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya presentava la versió íntegra de la sarsuela, amb la totalitat de les parts cantades i parlades i amb la inclusió de dos números inèdits recuperats a partir de l’edició crítica de Joan Casas. Amb Marta Mathéu, soprano (Francina), Roger Padullés, tenor (Eloi), Toni Marsol, baríton (Avi Castellet), Laura Escudé, soprano (Catrina), Ricard Sabata, tenor (Baldiri), Ezequiel Casamada, tenor (Horaci), Dani Codina (Ferran), Ferran Frauca (mestre Andreu / recitaire), Polifònica de Puig-reig (Josep Maria Conangla i Emmanuel Niubó, directors), Francesca Masclans i David Cuspinera, direcció d’escena i Francesc Cassú,  direcció musical. La sarsuela Cançó d’amor i guerra llança un missatge a favor de l’amor, la igualtat i la confraternitat, i en contra de la guerra i els seus interessos econòmics.

Dins d’aquest context de lluita -però també festiu- dels Premis Enderrock els grans vencedors foren els Txarango, amb quatre premis Enderrock 2018 per votació popular: millor artista, directe, disc i cançó.

Love of Lesbian va ser proclamat millor grup en llengua no catalana i Port Belo, millor artista revelació. La votació popular també va premiar els treballs de Zoo, Joan Rovira i Ebri Knight i les cançons de Manu Guix i els Quico’s.

(fragment del reportatge i les imatges de la Revista Enderrock)

 

Deixeu un comentari