Temporada 2018/2019

S’acaba la temporada i toca fer l’exercici de balanç de situació. Una feina fonamental per reflexionar i poder definir amb criteri el futur de la cobla-orquestra.
Enguany La Principal de la Bisbal pot assegurar que ha aprovat amb nota els diferents objectius proposats inicialment, i es pot considerar la temporada altament positiva en tots els aspectes.
Però cal anar pas a pas, deixar de banda la valoració més creativa i artística i anar a la part més freda, materialista i econòmica. Una visió general que ajudarà a prendre les mesures necessàries per garantir la viabilitat del projecte.

1- En format d’Orquestra de festa major, s’ha notat un lleuger augment de les contractacions estivals, que acompanyades d’una estabilització de les actuacions en temporada baixa fa que la valoració sigui molt bona. Aquests excel•lents resultats han estat refrendats amb la nominació per l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya en la categoria de “Millor Gira de Festes Majors – Grups de ball” als Premis ARC 2018. Un fet que confirma el bon treball que s’està desenvolupant.

2- La Cobla segueix la seva tendència a l’alça, mantenint la totalitat dels Aplecs i incrementant lleugerament el volum de concerts i audicions de sardanes. La cobla és la formació base de La Principal de la Bisbal i el valor segur per excel•lència. L’eix sobre el qual pivoten totes els seus projectes musicals. Aquest bon estat de forma va quedar palès al “CoCo Gran” de Banyoles, on la Principal fou guanyadora de la totalitat dels premis en joc. Cal destacar també la participació activa en diferents concerts de l’Any Viladesau i l’enregistrament d’un CD d’homenatge al mestre. També s’ha de subratllar la votació popular de la Revista Rotllana per definir la millor cobla del país, premi que la Principal va guanyar.

3- La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, segueix endavant assolint noves fites, cada cop més ambicioses. La darrera, l’òpera Llull del nostre director, Francesc Cassú. Amb dos premis Enderrock consecutius en la categoria de “Millor disc de música clàssica”, la formació ja s’ha presentat al Palau de la Música i al Gran Teatre del Liceu i aviat ho farà al Teatre Nacional de Catalunya. Amb deu anys d’història, la SCCC és un projecte impulsat i finançat per Fundació Metalquímia i desenvolupat conjuntament amb La Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines, el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués.

4- Enguany per primer cop la Principal creava un Espectacle familiar. Una proposta musical, basada en el binomi educació i cultura amb l’artista Pep López. L’espectacle “Per Sant Narcís, cada mosca val per sis” fou escollit per realitzar el Cicle de Concerts de Música de Cobla 2018, que organitza anualment la Diputació de Girona, també es va enregistrar el CD de l’espectacle. Una bona manera d’iniciar un nou camí dins un món totalment desconegut per la Principal.

5- El 2018 ha estat l’any de la consolidació de l’espectacle Serenata.cat, una proposta de concert sorgida del projecte “La Principal acústica” amb el qual, La Principal de la Bisbal vol rememorar els històrics concerts de finals de segle XIX i principis del XX, amb un repertori que reflecteix l’esperit del nostre país així com la diversitat d’estètiques de la seva música. La Principal seguirà apostant fermament per la serenata i a principis d’any sortirà a la venda el seu CD, una bona manera d’enfortir el projecte.

6- És innegable que la pirateria ha causat, els darrers anys, una davallada important de les vendes de CD’s. De moment però, aquest fet no ha repercutit en els enregistraments i la Principal segueix anant a l’estudi de gravació una mitjana de sis vegades cada any. A banda de sortir a la venda aquests CD’s, cal destacar la importància de les gravacions per encàrrec d’Esbarts o Grups Dansaires, música que no es comercialitza i que solament s’utilitza en les seves actuacions.

Aquests són tots els espectacles que proposa la cobla-orquestra i cadascun d’ells ha estat autosuficient. Però, cal seguir innovant l’oferta per un futur que ja és aquí. Som plenament conscients de la crisi econòmica global i de la dificultat que viu la indústria de la música en directe; però poder anunciar un augment de la contractació és un fet molt meritori que reafirma encara més la formació i ens omple de joia.

Biel Castelló

Deixeu un comentari