En la seva vessant d’orquestra, La Principal ofereix un espectacle totalment diferent a la Cobla, però amb el mateix nivell d’exigència. En aquest àmbit, però, no només cal una acurada interpretació i un bon nivell musical sinó que cal també el recolzament d’una bona infraestructura tècnica que faci possible al públic gaudir d’un bon espectacle. Una infraestructura que estigui al servei de la música i no al contrari.

Pere Caravaca
El So
A l´hora de dissenyar un equip de so, La Principal ha valorat diferents factors que influeixen en la feina que ens toca realitzar. D’una banda les diferències que existeixen en el moment de plantejar un concert o un ball:
Ni el tipus de música , ni la predisposició del públic, ni les necessitats tècniques són les mateixes. D’altra banda cada poble, ciutat i escenari, demanen una adaptació de l’equip i dels mitjans. Necessitàvem, doncs, un equip el suficientment versàtil com per adaptar-lo tant a les sales de petit format, locals socials, petits teatres, sales polivalents com als pavellons , envelats i l’aire lliure.
Igualment ha de ser capaç de reproduir les subtileses que la música de concert ofereix, i al mateix temps, mantenir el ritme propi d’un ball de festa major, conservant en ambdues situacions la qualitat. Per això la tria es va decantar cap a la marca ELECTRO-VOICE, concretament el model XLCVC. Es tracta d’un modern sistema sistema “line array” que ofereix un gran rendiment i qualitat en poc espai. La Principal ha estat una de les primeres orquestres en incorporar aquest sistema, que s’ha convertit en un “standard”. El veritable centre del so de la principal és la taula de so, concretament una LEGEND 3000, de la prestigiosa marca MIDAS. Es tracta sens dubte d’una marca mítica, utilitzada en els esdeveniments musicals més importants del món. Artistes de la talla de Luis Miguel, Manhatan Transfer, Alejandro Sanz, etc..confien en aquesta marca per la sonorització dels seus concerts. Es tracta d’una taula pensada per directe. Disposa de 52 canals, 12 auxiliars, controls per VCA, 10 subgrups VCA, automatització,etc.. Es tracta, sens dubte d’un nou pas endavant de la Principal. Serveixi d’exemple que és la primera taula d’aquest model que ha arribat al nostre país.
Una altra característica important és el sistema d’elevació dels altaveus, tal com s’utilitzen en els esdeveniments més importants de la música en directe. Això suposa una gran millora en el rendiment de l’equip de so, la qual cosa ens permet amb la mateixa potència obtenir una major eficàcia. D’altra banda evita molèsties innecesaries, sobretot en locals amb llotges laterals.
La Llum
La il·luminació ha d’estar al servei de l’espectacle que la orquestra ofereix, ha de fer d’embolcall de la música i crear l’ambient adequat en cada moment. La interpretació magistral d’aquell moment del concert ha de ser matitzada, identificada i enfatitzada per aquella combinació de colors que fa que es converteixi en un moment especial. En el ball, en canvi, s’ha de remarcar la importància que el ritme té per ballar i donar la sensació de felicitat i alegria que la festa que celebrem plegats es mereix. La i·luminació de l’espectacle dona molta importancia a la iluminació mòbil, de manera que no només s’aconsegueixen espectaculars combinacions de colors i figures, sino també impresionants colors de fons. Tot això s’aconsegueix amb l’ajuda de 40.000 wats de llum tipus PAR 64, però sobre tot amb la robòtica de la casa MARTIN i COEMAR.
Actualment disposem de:
2 MARTIN ROBOSCAN 1220XR,
2 MARTIN ROBOSCAN 918
4 COEMAR Pro Spot 250
2 MARTIN MAC 500
2 CEGADORES DE 5000 W
1 MAQUINA DE FUM MARTIN STAGE HAZER
1 PANTALLA DE LEDS
La tecnologia més avançada també s’utilitza per controlar tot el sistema, a través del software SUNLITE.
L’espai escènic
És evident que cada escenari és diferent, i que no sempre trobarem unes condicions similars. La Principal té la capacitat d’adaptar-se a qualsevol espai. No obstant per poder oferir el cent per cent de l’espectacle necesitem d’un determinat espai escènic.
Considerem com espai ideal, un escenari de 12 metres d’ample per 8 de fons, que ens permet situar perfectament tot els elements que formen part de l’escenografia característica de La Principal i que combina la formació clàssica d’orquestra amb elements més trencadors i la utilització dels mitjants tècnics més avançats. Igualment, la potència de l’escomesa elèctrica ha de ser de 50.000 wats per la llum i 15.000 wats per el so. Tot el material es transporta amb un camió preparat per viatjar per tota la geografia catalana amb les màximes garanties de seguretat.

Daniel Tecar Ovidiu – Tècnic de llums
Conrad Xifre- Tècnic de muntatge
Radu Marian- Tècnic de muntatge
Jordi Riera (Xeta) - Transport
Darrers comentaris