
Formació que obtingué el premi l'any 1892
“El primer triomf artístic de La Principal de la Bisbal es produí sols quatre anys després de la seva creació (el 1892). A Barcelona havia estat convocat un certamen de cobles amb motiu de la commemoració del IV centenari del descobriment d’Amèrica, en el qual participaren algunes de les formacions més prestigioses de l’època (…)
La Principal de la Bisbal obtingué el primer premi d’execució (…) i el segon de lectura de cobles celebrat a Girona”. (…) “L’any 1902 i en ocasió de les Festes de la Mercè, l’Ajuntament de Barcelona organitzà un concurs de cobles en el qual participaren setze formacions (…). Cada cobla havia de tocar dues obres. Una sardana d’interpretació obligada era Toc d’oració (Pep Ventura). L’altra era de lliure elecció (…). La sardana de lliure elecció que escolliren els músics de la Bisbal era La fada (Juli Garreta). (…) La Principal va obtenir “Medalla d’or, Premi d’Honor i Diploma de Mèrit”. (…) “Algun temps després (el 1906) La Principal de la Bisbal era premiada novament en un concurs de cobles celebrat a Girona”. (…) “L’any 1912 La Principal assoliria el primer premi en un concurs d’orquestres celebrat a Girona i el 1916 el primer premi en un concurs de cobles també celebrat a Girona”. Uns quants dies després (l’1 d’agost de 1932) el certamen es repetia a Sant Feliu de Guíxols, per tal de decidir quina havia d’ésser la “Cobla Oficial” pel que feia a les comarques gironines i lleidatanes. (…) La cobla guanyadora a Sant Feliu fou La Principal de la Bisbal”.

La primera formació com a Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya
(…) “En vida del President Macià, la Generalitat de Catalunya convoca (el 1932) un doble concurs de cobles per atorgar la denominació de “Cobla oficial de la Generalitat de Catalunya”. (…) El 26 de juliol de 1932 tingué lloc al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat un certamen de cobles, la guanyadora del qual esdevindria “Cobla Oficial” per les comarques barcelonines i tarragonines (…)”. Així ens explica el periodista Eugeni Molero la participació de la Principal de la Bisbal en els certàmens i concursos de cobles durant el transcurs de la seva història. Precisament el darrer Títol de “Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya” li fou restituït el 8 de setembre de 1978 a través d’una Ordre del President Josep Tarradellas.

Manuscrit original de l'ordre de restitució del títol de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya a la Principal de la Bisbal signat pel President M. Hble. Sr. Josep Tarradellas.
Dels altres mèrits de la formació podem destacar els següents:
* L’any 1988, i coincidint amb la celebració del Centenari, li fou atorgada la prestigiosa Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, premi creat per distingir les persones naturals o jurídiques que pel seu mèrit hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment en el pla cívic i cultural.

El concert commemoratiu del Centenari, Basílica de Montserrat. Josep Cassú rep la Creu de Sant Jordi de mans del President de la Generalitat M. Hble. Sr. Jordi Pujol
*L’any 1992 la Principal de la Bisbal és nomenada Cobla Olímpica, participà en la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 acompanyant les veus de Montserrat Caballé i Josep Carreras en la sardana “Benvinguda” de Joan Lluís Moraleda i també enregistrant les músiques olímpiques per a cobla incloent-hi les de la paraolimpíada.
*L’any 1993 el director de la Principal Francesc Cassú és escollit per realitzar la versió oficial per a cobla de l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”. Al mateix temps s’enregistra en CD per la Principal de la Bisbal i es distribueix juntament amb altres versions d’arreu del món.
*L’any 1995 la Principal és nomenada “Català de l’any” pel Cercle Català de Madrid per la seva tasca a favor de la cultura catalana. Va recollir el premi el director Francesc Cassú en el sopar de gala del Cercle Català de Madrid acompanyat dels també premiats Jordi Cruyff i la model Judith Mascó.
*El 15 de setembre del 1996: La Principal de la Bisbal (juntament amb altres formacions) de la mà del polifacètic Justo Molinero posaren la música en l’obtenció del record “Guinnes” aconseguit a Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), on 225.000 persones es donaren les mans per ballar la sardana més gran de tots els temps, la sardana interpretada fou “La Santa Espina” d’Enric Morera.
*El 4 de juliol de 1998 “Fem realitat un somni”. La Principal de la Bisbal posa música des del mig de l’estany a un record històric: Una gran rotllana envolta el llac de Banyoles ballant dues sardanes: “Sardanes al Casino” de Martirià Font i “Somni” de Manuel Saderra Puigferrer.

Davant del Papa Joan Pau II
*L’any 2.000 és proclamat de manera oficial “any de la tenora”. La Principal de la Bisbal participa activament en tots els actes promoguts i a la vegada el director Francesc Cassú és escollit membre del comitè d’honor del 150è aniversari de la tenora, presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat.
*El gener de l’any 2.001 la Principal de la Bisbal fou la primera cobla que actuà al Vaticà, en una audiència privada amb el Papa Joan Pau II.
.

Millor Producció Discogràfica
*L’any 2003 l’Obra del Ballet Popular atorga el Premi a la Producció Discogràfica a la Principal de la Bisbal, per la seva col·lecció discogràfica dedicada a grans personalitats que han estimat la sardana, iniciada amb els discs dedicats a Artie Shaw i Josep Pla.
*Aquest mateix any 2003 la Principal de la bisbal obté el Premi ARC 2003 en la categoria d’orquestres, de la qual era una de les finalistes, al costat d’altres orquestres de gran nivell. L’acte es va retransmetre per TVE.
*Així mateix, la Principal de la Bisbal és la formació musical que més enregistraments fa dins l’estat espanyol, amb una mitjana de 8 CD’s per temporada. Actualment té un contracte en exclusiva amb el segell discogràfic Audiovisuals de Sarrià.
*L’any 2013, la Principal celebra el seu 125è aniversari, a banda de la roda de concerts programada en els auditoris més prestigiosos de Girona, Lleida, Andorra la Vella, Perpinyà, Manresa, Tarragona i Barcelona i que culminà al Palau de la Música, la Principal també va rebre diferents premis de prestigi: l’AIE li atorga el guardó “Toda una vida dedicada a la música”, durant els Premis Capital de la Sardana 2013 el director titular de la Principal Francesc Cassú, fou premiat amb la “Medalla al Mèrit Musical” i la cobla amb el premi “Continuïtat”, i la Principal tornà va rebre el Premi ARC en la categoria de “Millor Gira de Festes Majors – Orquestres de ball
*L’any 2014, La Principal de la Bisbal guanyà el Premi Nacional de Cultura, considerada la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya. El CoNCA, creat pel Parlament de Catalunya i format per destacades personalitats dels sectors culturals, és l’organisme que atorga aquestes distincions de la Generalitat de Catalunya. Els Premis s’atorguen a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d’un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment, valorant-hi preferentment l’excel·lència, la innovació, la trajectòria i la projecció, i tenint present la seva contribució durant l’any anterior al de la concessió.
Darrers comentaris