sccc logoDe la mà de Narcís Lagares i de Josep Lagares – besaluencs enamorats de la nostra música – La Principal de la Bisbal, Cobla oficial de la Generalitat de Catalunya i Creu de Sant Jordi, i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, Premi Nacional de Música de Catalunya, van unir l’any 2008 el seu treball perquè prengués cos la nova LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA, una formació inèdita que combina l’experiència dels instruments de corda de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i que substitueix els instruments de vent de les tradicionals orquestres simfòniques – oboès, flautes, clarinets, fagots – pel personalíssim so de la cobla de la mà del reconegut mestratge de La Principal de la Bisbal.

sccc a l'auditoriPer arrodonir els colors i el ritme, LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA compta també amb una arpa i amb la corresponent secció de percussió de la mà de reconeguts professionals que actuen amb l’Orquestra Filharmònica de Catalunya, formació que pertany a la Fundació Orquestra de Cambra de l’Empordà. La formació actual consta d’una cinquantena d’instrumentistes.

El repertori de la SCCC, dedicat en aquests primers anys a la música catalana de tots els temps, ha estat orquestrat per un seguit d’experts músics. Els fruits d’aquesta tasca creativa han quedat excel·lentment recollits en els tres CD enregistrats per la formació: Sardanes per al món (2008), Inoblidables en concert (2009) i Amb catalunya al cor, presentat el novembre de 2010, amb l’esperança i la il·lusió que tingui la mateixa acollida que els anteriors.

Fem néixer noves obres

concert de cao d'anyLes possibilitats d’una formació com aquesta, única en el món, són infinites i , sens dubte, poden aportar el seu gra de sorra a la cultura musical catalana. Per aquest motiu, s’ha encarregat a reconeguts músics catalans, com són Albert Guinovart, Salvador Brotons, Carles Cases, Enric Palomar, Francesc Cassú i Monsenyor Valentí Miserachs, la composició de noves obres. Així han nascut Sirenes, Companyonia universal, Arquivoltes, Introducció i Bailete, Perfum mediterrani i En els braços de la mare, obres que s’integren al repertori de LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA i que donen una nova dimensió al fet musical català.

El camí que té per endavant la SCCC és d’allò més engrescador i esdevé un autèntic repte, tant per adaptar obres ja consagrades del repertori per TV3 Figueresa cobla, com per fer encàrrecs als joves talents creadors catalans, que tindran al seu abast una eina nova, amb empenta i farcida d’il·lusions per oferir una alternativa de gran qualitat al públic que estima la nostra música. Ens trobem davant d’un fet històric: la consolidació d’una formació simfònica única i, per tant, incomparable.

Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discs (“Sardanes per al Món”, “Inoblidables en Concert” i “Amb Catalunya al Cor”) i va ser l’exitosa protagonista dels Concerts de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011, amb un notable reconeixement de la crítica i de l’audiència. Després d’uns mesos de reflexió per adaptar l’orquestra a l’actual escenari cultural català, aquest any 2012 la SCCC torna reinventada amb renovada i rejovenida il·lusió, unint els instrumentistes de Cobla de La Principal de la Bisbal amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines JOCG. La JOCG és una iniciativa de l’Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.